✔ Gratis forsendelse ved køb over 499 kr ✔ Prisgaranti ✔ Betal sikkert med Klarna eller PayPal

Skötselråd

Hos Varia Design erbjuder vi smycken i flera olika material. Nedan följer skötselråd för smycken.

Generella råd för samtliga smycken:

Vid användning av dina smycken tänk på att undvika kontakt med parfym, hårspray, lotion och kemikalier då de kan förstöra eventuell plätering, stenar eller pärlor. Smyckena ska tas av när du tränar, duschar och badar samt när du sover. För att undvika repor, håll isär dina smycken vid förvaring och förvara de i en mjuk påse.

Sterling silver 925

Silver är ett väldigt tåligt material och håller hela livet och blir bara finare ju mer du använder det. Silver kan oxidera och då svartnar materialet. Det bästa skyddet är faktiskt att använda dina smycken ofta, då hinner inte smycket oxideras. 925 betyder att smycket innehåller 925 delar äkta silver och 75 delar andra metaller, vanligtvis koppar.

Rostfritt Stål

Stålsmycken tillverkade av rostfritt stål missfärgas inte eftersom stålet inte oxiderar. Att använda smycken i saltvatten och klor måste undvikas då rost kan bildas. Med andra ord är stålsmycken väldigt lättskötta och tål det mesta. Stålsmycken kan enkelt rengöras med vatten och tvål.

Pärlor

Pärlor är känsliga och för att pärlor ska behålla sin lyster är det viktigt att undvika kontakt med vatten, kemikalier som parfym, hudkräm och hårspray, vilket kan missfärga smycket.

Guldpläterade smycken

Guldplätering innebär att smycket har ett överdrag av guld, En tunn guldplåt läggs på mekanisk väg över en kärna av t.ex. stål, silver eller mässing. Smycket har samma utseende som ett guldsmycke. Smycken med en plätering ska behandlas varsamt då pläteringen slits med tiden ner. Det är viktigt att undvika kontakt med vatten, kemikalier som parfym, hudkräm och hårspray, vilket kan missfärga smycket. Du kan förlänga hållbarheten av dina smycken genom att ta av dem när du tvättar händerna, duschar, applicerar krämer eller parfymer och städar. Det är en bra idé att ta av smyckena när du är extra aktiv och innan du går och lägger dig på kvällen. Tyvärr så kan man inte undvika att guldpläteringen slitas ner med tiden. Svett och PH-värde kan påverka hur länge pläteringen håller. 

Silverpläterade smycken

Silverplätering innebär att smycket har ett överdrag av silver. Smyckets kärna är antingen tillverkad i olika metallegeringar eller stål. Smycket har samma utseende som ett silversmycke. Smycken med en plätering ska behandlas varsamt då pläteringen slits med tiden ner. Det är viktigt att undvika kontakt med vatten, kemikalier som parfym, hudkräm och hårspray, vilket kan missfärga smycket.

Rodiumpläterade smycken

Materialet beläggs med ett ytskikt av rodium genom en elektrolytisk process. Det används för att plätera smycken gjorda i silver, mässing och stål. Rhodium härdar ytan och gör smycket hållbarare, blankare och motverkar att smycket oxiderar. Det finns även svart rhodiumplätering. Smycken med en plätering ska behandlas varsamt då pläteringen slits med tiden ner.

Cubic Zirkonia

Cubic Zirkonia är tåligt och kräver inte någon större skötsel. Om den blir smutsig kan du rengöra med lite tvål och vatten.

Läder

Läder töjer och formar sig med tiden den används. Precis som för övriga smycken ska du undvika att bada och duscha med lädersmycken då vatten påskyndar töjningen. Dina lädersmycken kan du torka av med en fuktad trasa om de blir smutsiga.

Trustpilot