✔ Fri frakt ✔ Prisgaranti ✔ Betala säkert med Klarna eller Swish

Historia Vikingasmycken

Vikingarna framställs vanligtvis som våldsamma krigare som terroriserade sina grannar och njöt av krig och blodutgjutningar. Men en närmare titt på vad vi faktiskt vet om vikingarna avslöjar en rik kultur som uppskattade utforskning och skapade stora hantverkare, som byggde sina fartyg, smidde sina vapen och skapade värdefulla smycken.

Precis som människor idag tyckte vikingarna om att se bra ut. Därför bar vikingar ringar, armband och halsband för att bli mer attraktiva. Broscher var både attraktiva och spelade en viktig roll för att pryda vikingakläder.

Vikingarna skapade sina exklusiva vikingamycken med den så kallade vaxmetoden. Detta gjorde man genom att göra en vaxform av det önskade smycket och hälla smält metall i formen. När den var sval bröts vaxformen och smycket fick sin fina glans.

Vikingarnas smycken var mer än bara smycken och spelade en viktig roll i vikingasamhället.

Ett sätt som vikingarna visade lojalitet var genom utbyte av smycken. Rika herrar gav ofta bort smycken av ädelmetaller till krigare för att säkerställa deras troskap. Ledarna förvarade inte sina rikedomar, utan återfördelade den inom samhället. Detta garanterade ett starkt band och lojalitet i gruppen. Vikingarna var även oerhört stolta över sin kultur och ville hylla sina gudar (bl.a Tor, Oden och Frej) genom att bära smycken i deras ära.

Vikingasmycken, bars av både män och kvinnor och var mestadels gjorda av brons eller silver. Vikingarna smycke användes även som valuta för utbyte mot varor eller tjänster.

Vikingasmycken var ofta utformade i symboler såsom Mjölner (Tors hammare), runskrift och Valknuts och Yggdrasil (Livets träd). Dessa smycken hittade man i många vikingagravar, vilket antyder att de hade ett högt värde på den tiden. Vikingar begravdes ofta med smycken eftersom man trodde att de skulle behöva rikedom för att leva bekvämt i efterlivet. Speciellt för de vikingar som stupade i krig (enhärjarna) och skulle till Valhall för att svinga en bägare med Oden. Ett citat från den Grimnesals vers 9-10:


Alla som komma till Odins boning

känna igen den genast:

sköldtäckt, med spjut och sparrar, är huset,

bänkar strödda med brynjor.

Alla som komma till Odins boning

känna igen den genast:

det hänger en varg öster om porten,

en örn sitter lutad däröver

Kika in vårat utbud av Vikingasmycken

Trustpilot